Titkok a pókerpakliban

Van egy feltételezés, miszerint a francia kártyák egy időben jelentek meg a Tarot kártyákkal – és van egy másik feltételezés, hogy ők a Tarot utódjai, mert mindkét pakli négy színből áll. De ezek csak feltételezések. Nincs pontos adat arról, hogy a francia kártyák honnan és hogyan kerültek Európába. Létezik egy legenda, hogy mielőtt Atlantisz elsüllyedt a történelemben, Atlantisz bölcsei minden titkukat belefoglalták a játékkártyákba, hogy ezek a bölcsességek mindig az ember szeme előtt legyenek, fedhetetlenül.
Mint említettem, ez is csak egy legenda. Egyvalami azonban biztos: a francia kártya nem csak egy egyszerű rendszer, ahogyan első látásra tűnik, nem pusztán négyféle komplett szimbólum, nem csak számtenger egytől tízig, nem csak néhány rajzolt figura és egy Joker.

I. Az első titok

Figyelem, előttünk egy kifinomult kódolt időrendszer van. Nézzük csak: Egy kártyapakli 52 kártyából áll – egy évben 52 hét van. Kétféle színe van, világos és sötét, mint a nap és az éjszaka. Négy fajtája van, ami az évszakokat szimbolizálja: Treff a tavaszt, káró a nyarat, kőr az őszt, pikk a telet. Minden fajtához 13 lap tartozik. Mint tudjuk, minden évszak 13 hétből áll. Ezenkívül egy évben 13 holdhónap van, és a Hold (asztronómiai megfigyelések alapján) egy nap alatt 13 fokra mozdul el a Földhöz viszonyítva. Minden kártyának van száma: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11-bubi, 12-dáma, 13-király és 1-ász. Ha összeadjuk őket, megkapjuk egy évszak napjainak a számát, ami 91. Ha megszorozzuk 4-gyel (4 x 91=364), megkapunk egy évet. Ha figyelmükbe vesszük a Jokert (1) is, akkor a végeredmény 365 nap lesz. 

Jóslás francia kártya-póker kártyávalA francia kártyát leginkább póker kártyának, rummy, bridge, canasta vagy pasziánsz kártyának szoktuk nevezni, mert ezt a kártyát valójában játékhoz, s nem a jövő megismeréséhez használjuk. Mi, emberek kezünkben tartunk egy kincset, de úgy használjuk, mint egy követ, amellyel csak játszunk.
E csodálatos kártyának köszönhetően lett a tengerentúli Nevada állam 1936-ban a kaszinók hazája. A szerencsejátékot tiltó törvényt ugyanis sikerült megváltoztatni Nevadában, ahol bebizonyították, hogy a póker igenis stratégiai és ügyességi játék, nem pusztán Fortuna istennő rendelkezik felette. Az érvek szerint a pókernél szükség van emberismeretre, az ellenfél megfigyelésére, önkontrollra, kombinációs készségre és a megtévesztés képességére is.

Ezzel el is érkeztünk a második titokhoz!

II. A második titok

Még a híres Samuel Liddell (Liddel) MacGregor Mathers angol okkultista és mágus, az Arany Hajnal Hermetikus Rend alapítók egyike – aki 1888-ban megírta a The Tarot: Its Occult Signification, use in Fortune Telling, and Method of Play (Tarot: az okkult értelmezése, használata jósláshoz és a játékhoz) – sem vette észre, hogy a szisztémája tökéletesen megfelel a közönséges francia kártyához. Hogyan is?

A Tarot Nagy Arkánumot összehozták a héber abc 22 betűjével. Maradt a Kis Arkánum és a számos kártyák. Mathers azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy a Tarot Kis Arkánumát összehozta az egyiptomi horoszkóppal. Sajnos ez a próbálkozás nem zárult sikerrel, mert a horoszkópban 12 állatövi jegy van, a Tarot Kis Arkánuma pedig 16 figurás kártyából áll. Így a rendszerből ki kellett zárni a Gyalogokat vagy a Hercegeket (attól függ, melyik Tarot-t nézzük).

 Nézzük az egyiptomi horoszkópot és a közönséges francia paklit! Az egyiptomi állatöv jegyeit „Hórusz őrzőinek” nevezték – innen ered a „horoszkóp” szó. A 12 egyiptomi születési jegy tehát különböző istenek ábrázolásán alapszik.

Az egyiptomiak tervezték a Denderai Zodiákust, amelyet Hathor templomának a mennyezetén fedeztek fel Közép-Egyiptomban.

 Alakjai két kört mintáznak. Egy kör, mint tudjuk, 360 fok. Az alakok külső köre alkotja a „dekán” fogalmát, egy dekán 10 fok. Így 36 x 10 fok = 360 fok.

 Az alakok belső köre megmutatja az asztrológiai jegyeket. Mindegyik jegy három dekánt irányított (30 fok x 12 = 360 fok).

 Az alakok az óramutató járásával ellentétes irányban mozognak, mint a csillagok.

 Házi feladat: rakja ki a pókerpaklit egy körben az óramutató járásával szemben. Kezdje a belső körrel és az ászokkal, folytassa a középső körrel – a figurás kártyákkal, a kört zárja be a számos kártyákkal. A végeredmény önmagáért beszél. Minden kártya a helyére kerül.

III. A harmadik titok

MacGregor Mathers minden számos kártyához hozzáadott egy bolygót.

 A táblázatban láthatjuk a bolygók párosítását a számos kártyákkal.

Állatövi jegy  30 fok        
Ászok  30 fok                      
Fugurás kártyák   30 fok      
Számos kártyák  10 fok / bolygók                     


  2 Treff - Mars
Kos   Ász Treff Király Treff
3 Treff - Nap
kardinális jegy
 
4 Treff - Vénusz
  
  5 Káró - Merkúr
Bika
Ász Káró
 Dáma Káró
 6 Káró - Hold
       7 Káró - Szaturnusz
      8 Pikk - Jupiter
 Ikrek Ász Pikk
 Jumbo Pikk
 9 Pikk - Mars
       10 Pikk - Nap
      2 Kör - Vénusz
 Rák Ász Kör
Király Kör
3 Kör - Merkúr
 kardinális jegy
     4 Kör - Hold
       5 Treff - Szaturnusz
 Oroszlán  Ász Treff
Dáma Treff
 6 Treff - Jupiter
       7 Treff - Mars
       8 Káró - Nap
 Szűz Ász Káró
 Jumbo Káró
 9 Káró - Vénusz
       10 Káró - Merkúr
       2 Pikk - Hold
 Mérleg  Ász Pikk
 Király Pikk
 3 Pikk - Szaturnusz
 kardinális jegy
     4 Pikk - Jupiter
       5 Kör - Mars
 Skorpió  Ász Kör
Dáma kör
 6 Kör - Nap
       7 Kör - Vénusz
       8 Treff - Merkúr
 Nyilas Ász Treff
 Jumbo  9 Treff - Hold
       10 Treff - Suaturnusz
      2 Káró - Jupiter
 Bak Ász Káró
 Király Káró
 3 Káró - Mars
 kardinális jegy
     4 Káró - Nap
      5 Pikk - Vénusz
 Vízöntő  Ász Pikk
 Dáma Pikk
 6 Pikk - Merkúr
       7 Pikk - Hold
      8 Kör - Szaturnusz
Halak
Ász Kör
Jumbo Kör
 9 Kör - Jupiter
       10 Kör - Mars

Miért pont ebben a sorrendben használta a bolygókat? Mathers gyakorlott mágus volt, és akkoriban a ceremoniális mágiához használatos bolygók sorrendjét használta fel a számos kártyák csoportosításához.

Hozzá kell tenni, hogy a New Age mozgalom és a Wicca újjászületése egyaránt az Arany Hajnal Hermetikus Társaság műveiből táplálkozik, amelyeket MacGregor Mathers fordított le, és tett alkalmazhatóvá.

IV. A negyedik titok

kártyavetés

Miért pont ebben a sorrendben használják a mágusok és a mágia művelői a bolygókat? Ez már olyan titok, amely a témám határain kívülre esik.

A hét bolygó..... A hét erőközpont - csakrák az emberi testben...

Egyes európai misztikusok ismerték a csakrákat. Ez nyilvánvalóvá válik a Theosophia Practica című könyvből, amelyet egy jól ismert német misztikus, Johann Georg Gichtel (1696-ban) hagyott ránk, aki a Rózsakeresztesek titkos társaságához tartozott. Ezt a tudást annó feltehetően csak tanítványinak kis körében terjesztette.

A csakrákhoz megfelelő bolygókat is jelölt. A Holdhoz a győkér-, a Merkúrhoz a lép-, a Vénuszhoz a köldök-, a Naphoz a szív-csakrát, a Marshoz a torok-, a Jupiterhez a homlok- és a Szaturnuszhoz a korona-csakrát kapcsolta.

Zárszó

Nem szeretném átvenni az asztrológusok, számmisztikusok, kabbalisták, teozófusok helyét, nem szeretném elvenni a kenyerüket, nem ezért csináltam ezt az oldalt.
Csak meg szeretném mutatni mindenkinek, hogy milyen sokrétű, milyen „csodákra képes” egy ártatlan pókerpakli, amely egy asztalnál nemcsak játékosokat tud összehozni, hanem ezoterikusokat, múlt- és jövőkutatókat is, és mindnek oszthatna egy lapot, hogy megfejtsék a francia kártyába kódolt egyetemes tudás egy-egy titkát.

Copyright © 2011 ■ Jelena Vasziljevna